Διαφυγόντα κέρδη από την πειρατεία λογισμικού στην Ελλάδα

Διαφυγόντα κέρδη από την πειρατεία λογισμικού στην Ελλάδα

Αρ. Πρωτ. 6606/24.11.2010

Προς Υπουργούς:

- Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

- Οικονομικών

Αντιμέτωπες με μία ιδιαίτερη μορφή πειρατείας βρίσκονται οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς εκτιμάται ότι για το έτος 2009 το 34% του εμπορικού λογισμικού που διακινήθηκε ήταν πειρατικό. Ως εκ τούτου αναπόφευκτα πλήττεται η ευρωπαϊκή βιομηχανία λογισμικού, οι νόμιμες επιχειρήσεις και φυσικά τα κράτη που χάνουν σημαντικά ποσά από φορολογικά έσοδα. Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός ότι από το λογισμικό παραεμπόριο πλήττονται ουσιαστικά οι μικρομεσαίες εταιρείες λογισμικών προγραμμάτων.

Η κατάσταση στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς σε επίπεδο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατατάσσεται τρίτη στην πειρατεία λογισμικού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών το 58% του λογισμικού που διακινήθηκε στη χώρα μας το 2009 ήταν πειρατικό με αποτέλεσμα το ελληνικό κράτος να έχει χάσει από διαφυγόντα κέρδη 39 εκατ. ευρώ από το ΦΠΑ, ενώ η αξία του λογισμικού που διακινήθηκε σε όλη την ελληνική επικράτεια φθάνει τα 195 εκατ. ευρώ.

Οι κίνδυνοι και οι ζημιές από τη χρήση πειρατικού λογισμικού αφορούν τόσο στον ίδιο τον χρήστη όσο και το κράτος. Ο μεν χρήστης θεωρεί ότι εξοικονομεί χρήματα θέτοντας στην ουσία  εκτεθειμένο τον υπολογιστή του σε ιούς και σε επιτήδειους, ενώ από τη άλλη το κράτος ζημιώνεται σημαντικά από διαφυγόντα κέρδη. Δεν είναι, ωστόσο, λίγες οι περιπτώσεις των χρηστών που δεν έχουν επίγνωση ότι αγοράζουν και χρησιμοποιούν πειρατικό λογισμικό, καθώς σε πολλές περιπτώσεις πέφτουν θύματα εξαπάτησης από εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου. Με την αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου αυξάνονται και οι περιπτώσεις ιστοσελίδων που προωθούν πειρατικά προϊόντα, παραπλανώντας τον καταναλωτή που πιστεύει ότι αγοράζει ένα αυθεντικό και νόμιμο λογισμικό πρόγραμμα. Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες στο «Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Παραποίησης και Πειρατείας» κυκλώματα επιτήδειων διακινούν μολυσμένα λογισμικά προγράμματα κερδοσκοπώντας ακόμα περισσότερο.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μπορέσει να ελέγξει την πειρατεία λογισμικού, που σημειώνεται στη χώρα μας με αποτέλεσμα να χάνονται εκατομμύρια από διαφυγόντα κέρδη από το ΦΠΑ;

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία σε συνεργασία με το «Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Παραποίησης και Πειρατείας» προκειμένου να ενημερωθούν οι καταναλωτές στη χώρα μας και να προστατευθούν από περιπτώσεις πώλησης πειρατικών λογισμικών προγραμμάτων;

Απαντήσεις Υπουργείων